Sernik na zimno z pulpą mango

Szukasz pomysłu na niebanalny, pyszny i za razem piękny sernik na zimno? Mamy dla Ciebie przepis wprost idealny na lato od Łukasz Majchrowski food_square. Sernik, a właściwie skyrnik, bo jego bazą jest jogurt skyr,  ma doskonale zbalansowany smak słodyczy i orzeźwiającego mango, a przy tym jest pełen wartościowych składników. Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia. Koniecznie spróbuj!

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

40 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Spód z amarantusa:

  • 60-80 g amarantusa ekspandowanego
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 100 g suszonych daktyli
  • 30 g oleju kokosowego
  • 30 g masła migdałowego lub z innych orzechów

Skyrnik z mango:

  • 350 g pulpy z mango Alphonso
  • 5 łyżeczek agaru (15 g)
  • 1 kg naturalnego skyru (jogutu typu islandzkiego)
  • 100 g cukru, erytrytolu lub ksylitolu (ilość według uznania)
  • 50 ml wody

Galaretka z mango:

  • 500 g pulpy z mango Alphonso
  • 2 łyżeczki agaru (6 g)

Dekoracja:

  • pół świeżego mango
  • garść płatków suszonego kokosa lub wiórek kokosowych
  • kilka liofilizowanych malin

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód z amarantusa

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym oraz masłem migdałowym za pomocą blendera. Połącz z amarantusem, wiórkami kokosowymi i zagnieć masę rękoma, aż zacznie się kleić.
  2. Wyłóż ją na spód okrągłej tortownicy o średnicy 23-24 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia, mocno dociskając rękoma. Wygładź całość szpatułką i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Skyrnik z mango

  1. Skyr wyjmij z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta, aby się ogrzał.
  2. Pulpę przelej do rondelka, wlej wodę, dodaj agar oraz wsyp cukier lub wybrany słodzik. Całość zmiksuj blenderem, aby składniki dokładnie się połączyły.
  3. Rondelek wstaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut, aż agar zacznie żelować i całość mocno zgęstnieje.
  4. Skyr przełóż do miski i wlej miksturę z mango. Całość szybko wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi.
  5. Gotową masę od razu wylej na schłodzony spód z amarantusa i wyrównaj szpatułką. (Agar bardzo szybko tężeje już w temperaturze pokojowej, więc należy to zrobić od razu po wymieszaniu). Skyrnik wstaw do lodówki do stężenia (powinno to zająć nie dłużej niż 30 minut) i przygotuj galaretkę.

Galaretka z mango

  1. Pulpę przelej do rondelka, wsyp agar i całość zmiksuj blenderem.
  2. Rondelek wstaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut, aż agar zacznie żelować.
  3. Gotową galaretkę wylej na już lekko stężały skyrnik i wstaw ponownie do lodówki na przynajmniej godzinę.
  4. Wierzch ciasta udekoruj plasterkami mango, kokosem oraz liofilizowanymi malinami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY