Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie Delicious Place

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 124

Brak głosów do tej pory.

Poznaj prawdziwą esencję azjatyckiej kuchni dzięki naszemu przepisowi na sataye z kurczaka w kokosowej marynacie. Delikatne mięso, zanurzone w harmonijnym połączeniu jasnego sosu sojowego, kremowego mleczka kokosowego KARA, aromatycznego curry oraz wyrazistych past z czosnku i trawy cytrynowej, zapewni wyjątkowe doznania smakowe. Przygotuj to danie i pozwól, aby Delicious Place zabrało Cię w podróż pełną egzotycznych smaków!

Ilość porcji

Liczba porcji

1

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

do podania:

Sos satay Ros Thai Thai

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kolendrę rozdrobnij w moździerzu i wsyp do szerokiej miski. Dodaj przyprawę curry, pastę z czosnku, trawy cytrynowej, cukier trzcinowy. Wlej mleczko kokosowe, sos sojowy i zetrzyj drobno skórkę z limonki. Marynatę wymieszaj.
  2. Kurczaka pokrój w długie i cienkie paski, włóż do marynaty, porządnie wymieszaj i zostaw w niej na 2 godz. (najlepiej w lodówce).
  3. Zamarynowane paski mięsa nabij na 4 długie patyczki szaszłykowe i połóż na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz z funkcją grilla przez 15 minut lub grilluje na klasycznym grillu.
  4. Podaj z pikantnym orzechowym sosem do satay oraz np. z grillowanym ananasem i sałatką z ogórka. Przed podaniem możesz skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY