Sałatka z pieczoną marchewką i musztardą starofrancuską

Prosty przepis na pieczoną marchewkę to idealne rozwiązanie na przekąskę lub lekką kolację. Dzięki dużej ilości warzyw oraz nasion danie ma zróżnicowany smak, który zachwyci wszystkich fanów kulinarnych eksperymentów.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgin Gaea
  • 1 średni korzeń kopru włoskiego cienko pokrojony
  • 5 marchewek obranych
  • ¼ łyżeczki suszonej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry
  • Sok z ½ cytryny
  • ½ łyżki świeżego szczypiorku posiekanego
  • 2 łyżki liści estragonu
  • 2 łyżki nasion słonecznika prażonych
  • 2 łyżki kawałków sera brie
  • Sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie połóż na niego marchewki oraz połowę pokrojonego korzenia kopru włoskiego.
  2. Skrop całość oliwą, posyp solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego oraz suszoną czerwoną papryką. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy koper się zarumieni, a marchewka będzie miękka. W ostatnich 5 minutach dodaj czosnek.
  3. Na dużym talerzu ułóż upieczone warzywa, a następnie dodaj świeży koper włoski, szczypiorek, liście estragonu, nasiona słonecznika oraz ser brie.
  4. W małej misce wymieszaj musztardę starofrancuską z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polej całe danie.
  5. Podawaj od razu po przygotowaniu.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY