Sałatka z pieczoną marchewką i musztardą starofrancuską
SKŁADNIKI
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
- 2 łyżeczki oliwy extra virgin Gaea
- 1 średni korzeń kopru włoskiego cienko pokrojony
- 5 marchewek obranych
- ¼ łyżeczki suszonej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry
- Sok z ½ cytryny
- ½ łyżki świeżego szczypiorku posiekanego
- 2 łyżki liści estragonu
- 2 łyżki nasion słonecznika prażonych
- 2 łyżki kawałków sera brie
- Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie połóż na niego marchewki oraz połowę pokrojonego korzenia kopru włoskiego.
- Skrop całość oliwą, posyp solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego oraz suszoną czerwoną papryką. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy koper się zarumieni, a marchewka będzie miękka. W ostatnich 5 minutach dodaj czosnek.
- Na dużym talerzu ułóż upieczone warzywa, a następnie dodaj świeży koper włoski, szczypiorek, liście estragonu, nasiona słonecznika oraz ser brie.
- W małej misce wymieszaj musztardę starofrancuską z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polej całe danie.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY