Sałatka z pieczoną marchewką i musztardą starofrancuską
SKŁADNIKI
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
 - 2 łyżeczki oliwy extra virgin Gaea
 - 1 średni korzeń kopru włoskiego cienko pokrojony
 - 5 marchewek obranych
 - ¼ łyżeczki suszonej czerwonej papryki
 - ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
 - 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry
 - Sok z ½ cytryny
 - ½ łyżki świeżego szczypiorku posiekanego
 - 2 łyżki liści estragonu
 - 2 łyżki nasion słonecznika prażonych
 - 2 łyżki kawałków sera brie
 - Sól, pieprz do smaku
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie połóż na niego marchewki oraz połowę pokrojonego korzenia kopru włoskiego.
 - Skrop całość oliwą, posyp solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego oraz suszoną czerwoną papryką. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy koper się zarumieni, a marchewka będzie miękka. W ostatnich 5 minutach dodaj czosnek.
 - Na dużym talerzu ułóż upieczone warzywa, a następnie dodaj świeży koper włoski, szczypiorek, liście estragonu, nasiona słonecznika oraz ser brie.
 - W małej misce wymieszaj musztardę starofrancuską z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polej całe danie.
 - Podawaj od razu po przygotowaniu.
 
SPRAWDŹ
			
			POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
			
			POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY