Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie sriracha

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Roladki z tortilli już od dawna królują na stołach podczas imprez. Wcale nas to nie dziwi! To szybka przekąska, którą każdy z łatwością wykona w domu. Poznajcie wariację przepisu od Łukasza z food² na roladki z chrupiącym kurczakiem w wyrazistym sosie Sriracha.

Ilość porcji

Liczba porcji

5

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Chrupiący kurczak:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej (ok. 40 g)
  • ¼ szklanki mąki pszennej (ok. 40 g)
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia (ok. 0,5 l)

 

Sos:

  • 100 ml sosu sriracha House of Asia
  • 4 łyżki sosu sojowego House of Asia
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku

Dodatkowo:

  • 4 pszenne wrapy tortilla Casa de Mexico
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 zielony ogórek
  • 8 listków sałaty rzymskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Chrupiący kurczak

  1. Umyte i osuszone mięso pokrój w dużą kostkę (ok. 2-3 cm), a następnie obtocz je w skrobi.
  2. Do jednej miseczki wsyp mąkę pszenną wraz z przyprawami, a do drugiej wbij jajko i roztrzep.
  3. Do głębokiej patelni lub do woka wlej olej na wysokość ok. 2-3 cm. Rozgrzej do 160-175°C.
  4. Kawałki kurczaka maczaj najpierw w jajku, a następnie w mące i wrzucaj na rozgrzany olej. Najlepiej robić to partiami, aby temperatura tłuszczu zbytnio nie spadła. Mięso smaż przez 8-10 minut do złotego koloru na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu. Po usmażeniu odsączaj z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Sos

  1. Wszystkie składniki na sos przełóż do dużej patelni lub woka i wymieszaj.
  2. Sos podgrzej, aż zaczną pojawiać się bąbelki, a następnie wrzuć usmażonego kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, a następnie odstaw do wystudzenia.

Roladki z tortilli

  1. Awokado i ogórka pokrój w słupki.
  2. Wrapy posmaruj serkiem śmietankowym. Na środku ułóż wzdłuż listki sałaty, kurczaka oraz po kilka słupków awokado i ogórka. Tortillę ciasno zwiń tak, aby w środku znalazły się wszystkie składniki.
  3. Każdego wrapa pokrój na 10 kawałków (po ok. 2-2,5 cm). Następnie wbij wykałaczki tak, aby roladki się trzymały.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY