Puszyste placuszki na mleczku kokosowym i pulpą marakuja Smukłe Widelce

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 107

Brak głosów do tej pory.

Zapraszamy na wyjątkową podróż smakową z naszym przepisem na puszyste placuszki na mleczku kokosowym z pulą marakui! Składniki wysokiej jakości, takie jak mleczko kokosowe KARA, pulpa z marakui QF i sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Za przepis dziękujemy Smukle widelce.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 100 ml Mleczka kokosowego light11% Kara
  • 10 g masła +  łyżka do smażenia
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 jajko, oddzielnie żółtko i białko

Dodatki:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do rondelka wlej mleczko kokosowe, dodaj masło i mieszaj podgrzewając na małym ogniu aż masło się rozpuści.
  2. Przelej do miski, ostudź, dodaj cukier, żółtko i całość wymieszaj.
  3. Dodaj przesiewaną mąkę z proszkiem.
  4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z resztą ciasta.
  5. Rozgrzej patelnię z łyżką masła. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, uformuj placuszki i smaż po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Placki mają powoli urosnąć i delikatnie się zrumienić.
  6. Podaj z ulubionym nabiałem i polej pulpą marakuja.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY