Puree ziemniaczane z boczkiem

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 38

Brak głosów do tej pory.

Puree z ziemniaków to proste danie. Jeśli przyrządzisz je z aromatycznym sosem z grzybów Shiitake, nadasz mu zupełnie innego, nieznanego, ale odkrywczego i smakowitego wymiaru.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

5 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 50 g Sosu z grzybów Shiitake House of Asia
  • 500 g obranych ziemniaków (klasa C)
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odcedź, następnie przepuść przez praskę, dodaj masło, jajko, sos z grzybów, sól i całość wymieszaj.
  2. Boczek wytop na patelni, dodaj cebulę, smaż przez chwilę, a następnie przełóż do miski z puree i całość wymieszaj.
  3. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 10-15 minut w temperaturze 220 °C, podawaj z dymką.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY