Pomidorowy chłodnik red curry
Ten chłodnik to idealne połączenie tajskiej kuchni z klasycznym pomidorowym smakiem. Czerwona pasta curry House of Asia nadaje mu przyjemnej ostrości, a mleczko kokosowe delikatnie ją balansuje. Dopraw limonką i podawaj dobrze schłodzony – orzeźwienie gwarantowane!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 3 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 16 – 19% Kara
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 500 g pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w ćwiartki
- 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 cm imbiru drobno pokrojonego
- 50 g zielonej dymki drobno pokrojonej
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 limonka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, imbir i podsmaż ciągle mieszając. Dodaj pastę red curry i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pomidory, sos sojowy i zalej bulionem. Gotuj około 10 minut, a następnie zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku sosem rybnym oraz sokiem z limonki. Wystudź i wstaw do lodówki.
- Zimny chłodnik podawaj posypany zieloną dymką.
TIP. Opcjonalnie do chłodnika można dodać usmażone na oliwie krewetki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY