Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Z cukrem, z wędzonym łososiem, a może z kwaśną śmietaną? Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. My proponujemy wersję z dodatkiem kremowego sosu grzybowego na bazie mleczka kokosowego. Sos z azjatyckich grzybów shiitake podkreśli aromat pieczarek i doda przyjemnego smaku umami.
SKŁADNIKI
- 50 g sosu z grzybów shiitake
- 750 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- olej do smażenia
Sos grzybowy:
- 50 g sosu z grzybów shiitake
- 100 g mleczka kokosowego light 11%
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski z sitkiem i dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Wodę z miski delikatnie wylej, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do masy wraz z jajkiem, mąką, przyprawami i sosem z grzybów shiitake. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż placki na złoty kolor.
- Przygotuj sos: Cebulę pokrój w drobną kostkę , czosnek w plasterki . Pieczarki obierz i pokrój. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulę z czosnkiem. Dodaj pieczarki i smaż kolejne 8-10 minut (aż woda odparuje). Na koniec dodaj sos z grzybów shiitake oraz mleczko kokosowe. Całość gotuj przez 5 minut i dopraw do smaku świeżym pieprzem oraz ziołami.
- Usmażone placki podawaj z sosem grzybowym
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY