Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kaczki
- 100 g sosu do kaczki po pekińsku
- Sól
- Pieprz
Sałatka z buraków:
- 1 łyżka młodego imbiru do sushi
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 łyżka sezamu białego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 ugotowany burak
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Dowolne kiełki
- Sól
- Pieprz
Do podania:
- 3 łyżeczki sosu do kaczki po pekińsku
- Liście botwinki lub innego mixu sałat
- Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
- Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
- Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku sosem sojowym, oliwą, miodem pieprzem i solą.
- Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY