Pieczony łosoś w płatkach migdałowych z musem mango

Poznaj alternatywę dla tłustego, smażonego i zanurzonego w panierce karpia, który od lat kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Pieczony łosoś w towarzystwie chrupiących płatków migdałowych oraz lekkiej sałatki z owocami z pewnością okaże się świetnym i lepiej strawnym zamiennikiem podczas świątecznego łakomstwa. Przepis powstał we współpracy z Fly me to the spoon.

Ilość porcji

Liczba porcji

1

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 200 g pulpy z mango
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 filet z łososia bez skóry
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki imbiru startego
  • ½ szalotki drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry mielonych
  • 1 garść rukoli
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 łyżka ziaren z granatu
  • Sól, pieprz do smaku

TIP: Zamiast imbiru możesz użyć 1 łyżeczki pasty z imbiru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filet oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posmaruj odrobiną oliwy. Odstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Rybę obtocz w płatkach migdałowych i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut.
  3. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż szalotkę, imbir i ziarna kolendry. Po minucie dodaj pulpę z mango oraz sos rybny. Podgrzej przez chwilę, a następnie dodaj sok z limonki.
  4. Pomarańczę podziel na cząstki i obierz z włókien.
  5. Na talerz wylej podgrzany sos, a następnie ułóż łososia. Obok dodaj rukolę, cząstki pomarańczy oraz ziarna granatu. Dopraw solą, pieprzem i oliwą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY