Pieczone żeberka w sosie słodko łagodnym BBQ

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Marzą Ci się żeberka w amerykańskim stylu, ale nie masz w domu grilla? Możesz przyrządzić je za pomocą piekarnika. Oryginalny sos Missisipi o niezwykłym aromacie i smaku przeniesie Cię w najdalsze zakątki amerykańskiego snu o prawdziwym grillowaniu.

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek sosu słodko-łagodnego BBQ Mississippi 
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku
  • 4 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wymieszaj ze sobą wędzoną paprykę, cebulę, czosnek, pieprz i sól.
  2. Żeberka polej z jednej strony musztardą i posyp gotową mieszanką przypraw. Tę samą czynność powtórz na drugiej stronie żeberek, a następnie zawiń w folię aluminiową.
  3. Tak przygotowane żeberka piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
  4. 10 minut przed końcem rozwiń żeberka i sprawdź wykałaczką, czy są miękkie i posmaruj je sosem barbecue. Pozostaw w piekarniku do momentu zapieczenia.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY