Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami i kremem kawowym

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Miodowe ciasto otulone delikatnym kremem kawowym i owocową konfiturą od Darbo to pomysł na szybki i do tego przepyszny deser zarówno na wyjątkowe okazje, jak i jako słodki dodatek do kawy. Przepis powstał we współpracy z Praktykulinarni.

Ilość porcji

Liczba porcji

24

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

55 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 100 g cukru kokosowego
  • 650 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu
  • 180 g masła miękkiego
  • 3 jajka M

Orzechy w miodzie:

  • 50 g cukru kokosowego
  • 300 g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g masła

Krem:

  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 450 g serka śmietankowego
  • 60 g masła
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C (grzanie góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach ok. 16 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, jajka, miód oraz masło. Dokładnie zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Jedną z nich wyłóż spód foremki. Piecz przez 10-12 minut na złoty kolor. Wyjmij na kratkę do wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki.
  3. Na patelni podpraż orzechy, dodaj cukier, miód oraz masło. Przesmaż przez 4-5 minuty cały czas mieszając.
  4. Kolejną część ciasto wyłóż do foremki. Piecz przez 10-12 minut na złoty kolor. Wyjmij na kratkę do wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki.
  5. Trzecią część ciasta wyłóż do foremki i podpiecz przez 8 minut. Na wierzch wyłóż mase orzechową i piecz jeszcze przez co najmniej 8-10 minut. Wyjmij, wystudź w formie, a następnie ostrożnie przełóż na deskę lub stolnicę.
  6. W misce utrzyj masło z serkiem śmietankowym, cukrem i kawą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY