Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami i kremem kawowym
Miodowe ciasto otulone delikatnym kremem kawowym i owocową konfiturą od Darbo to pomysł na szybki i do tego przepyszny deser zarówno na wyjątkowe okazje, jak i jako słodki dodatek do kawy. Przepis powstał we współpracy z Praktykulinarni.
SKŁADNIKI
- 150 g Darbo jeżyna-porzeczka
- 60 g gorzkiej czekolady topionej
Ciasto:
- 100 g cukru kokosowego
- 650 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 180 g masła miękkiego
- 3 jajka M
Orzechy w miodzie:
- 50 g cukru kokosowego
- 300 g orzechów włoskich posiekanych
- 2 łyżki miodu
- 60 g masła
Krem:
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 450 g serka śmietankowego
- 60 g masła
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzej do 170°C (grzanie góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach ok. 16 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, jajka, miód oraz masło. Dokładnie zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Jedną z nich wyłóż spód foremki. Piecz przez 10-12 minut na złoty kolor. Wyjmij na kratkę do wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki.
- Na patelni podpraż orzechy, dodaj cukier, miód oraz masło. Przesmaż przez 4-5 minuty cały czas mieszając.
- Kolejną część ciasto wyłóż do foremki. Piecz przez 10-12 minut na złoty kolor. Wyjmij na kratkę do wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki.
- Trzecią część ciasta wyłóż do foremki i podpiecz przez 8 minut. Na wierzch wyłóż mase orzechową i piecz jeszcze przez co najmniej 8-10 minut. Wyjmij, wystudź w formie, a następnie ostrożnie przełóż na deskę lub stolnicę.
- W misce utrzyj masło z serkiem śmietankowym, cukrem i kawą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY