Nuggetsy z kurczaka z sosem słodko pikantnym Mississippi

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Nuggetsy z kurczaka są uwielbiane przez najmłodszych, ale także i tych większych. Upieczone w chrupiącej panierce i podane ze słodkopikantnym sosem zrobią furorę na niejednym przyjęciu.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

35 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki panierki panko
  • sos słodko pikantny — wedle uznania
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 jajka
  • Olej rzepakowy do głębokiego smażenia +1 łyżka do marynaty
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso kurczaka pokrój na kawałki o grubości 1 cm.
  2. Wymieszaj je dokładnie z przyprawami i łyżką oleju. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Kawałki kurczaka zanurz w jajku i dokładnie obtocz w panierce.
  4. Tak przygotowane kawałki smaż na głębokim tłuszczu ok. 4-5 min.
  5. Usmażone nuggetsy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Podawaj ze słodko-pikantnym sosem missisipi.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY