Nóżki z kurczaka z sosem sojowym Yamasa

Pomysł na wyjątkowy i przepyszny obiad? Nóżki z kurczaka po azjatycku sprawdzą się perfekcyjnie! Zamarynowane w aromatycznej mieszance azjatyckich przypraw i podane z ulubionymi dodatkami sprawdzą się zarówno jako prosty obiad oraz świąteczna uczta. Przepis powstał przy współpracy z Edyta Dyduch.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

1,5h

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki sezamu
  • 1 kg nóżek z kurczaka
  • 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego

Marynata:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż nóżki z kurczaka. Odstaw na 1,5 godziny do lodówki, a następnie kurczaka wraz z marynatą przełóż do woreczka strunowego i ułóż na blasze do pieczenia
  2. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Nóżki kurczaka piecz przez 1 godzinę, co jakiś czas obracając aż się przyrumienią, a skórka zrobi się chrupiąca.
  3. Podawaj posypane sezamem oraz szczypiorkiem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY