Nóżki z kurczaka z sosem sojowym Yamasa
Pomysł na wyjątkowy i przepyszny obiad? Nóżki z kurczaka po azjatycku sprawdzą się perfekcyjnie! Zamarynowane w aromatycznej mieszance azjatyckich przypraw i podane z ulubionymi dodatkami sprawdzą się zarówno jako prosty obiad oraz świąteczna uczta. Przepis powstał przy współpracy z Edyta Dyduch.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki sezamu
- 1 kg nóżek z kurczaka
- 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
Marynata:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek sosu sojowego Yamasa
- ½ łyżeczki pasty Nanami chili
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 5 łyżek miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż nóżki z kurczaka. Odstaw na 1,5 godziny do lodówki, a następnie kurczaka wraz z marynatą przełóż do woreczka strunowego i ułóż na blasze do pieczenia
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Nóżki kurczaka piecz przez 1 godzinę, co jakiś czas obracając aż się przyrumienią, a skórka zrobi się chrupiąca.
- Podawaj posypane sezamem oraz szczypiorkiem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY