Nigiri z łososiem, krewetką i pastą wasabi

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Nigiri to jedna z podstawowych pozycji w sushi, a do tego najłatwiejszych. Sekretem tej potrawy jest dobrze przyrządzony ryż i dobrze dobrane dodatki w postaci sosu sojowego i pasty wasabi.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ryż przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy wystygnie, wymieszaj go drewnianą szpatułką z sosem do ryżu.
  2. Wilgotnymi dłońmi uformuj z ryżu wałek o długości ok. 3-4 cm i grubości max. 2 cm.
  3. Rybę pokrój w cienkie plastry i każdy posmaruj wasabi.
  4. Wałeczki z ryżu delikatnie sklej z rybą. Podawaj z sosem sojowym i imbirem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY