Miodowo-musztardowe babeczki Popovers

Popovers to popularne wypieki, a zajadają się nimi na przykład Brytyjczycy. Podczas pieczenia babeczki dosłownie wyskakują z foremek, stąd ich nazwa – popovers. Będą idealnym rozwiązaniem na smaczne śniadanie, czy przekąskę.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

40 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka musztardy miodowej Dijon
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki pełnego mleka
  • 1 łyżka koszernej soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Weź 1 łyżkę roztopionego masła i dokładnie wysmaruj dno i boki papilotek do pieczenia (możesz także użyć kokilek lub foremki do muffinek).
  2. Używając rózgi lub blendera z właściwą końcówką zmieszaj jajka, mleko, musztardę i sól. Mieszaj dokładnie, aż do połączenia składników i uzyskania lekkiej pianki. Następnie wsyp mąkę i cały czas mieszaj. Dodaj 3 łyżki masła i dokładnie połącz składniki. Sprawdź czy nie ma grudek, a konsystencja ciasta jest gładka i kremowa.
  3. Przelej ciasto do foremek i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopi i piecz jeszcze przez 15 minut.
  4. Szybko wyjmij babeczki z foremek i delikatnie nakłuj boki babeczki końcówką noża (np. nożyka do obierania), aby uwolnić parę.
  5. Podawaj ciepłe z dodatkiem miodowej musztardy.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY