Mini serniczki z konfiturą pomarańczową Darbo i makiem

Sernik czy makowiec? Nie musisz już wybierać. Poznaj naszą propozycję na niesamowite połączenie  tych przepysznych deserów i to w dodatku w wygodnej wersji mini. Dodatek konfitury pomarańczowej będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznego charakteru tej słodkiej przekąski. Przepis powstał we współpracy z Flymetothespoon.

Ilość porcji

Liczba porcji

10

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na spód makowy:

  • 80 g mielonego maku
  • 70 ml mleka
  • 15 g masła
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 ubite na sztywno białko jaja

Składniki na serniczki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g sera twarogowo – kanapkowego
  • ½ szklanki erytrolu
  • ¾ opakowania budyniu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Mak gotuj razem z mlekiem, masłem, erytrolem i syropem; do momentu, aż wchłonie cały płyn.
  3. Przygotowaną masę makową ostudź. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.
  4. Gotową masę przełóż na spód papilotek, do wysokości ok 2 cm.
  5. Składniki na masę serową dokładnie zmiksuj. Przełóż ją na warstwę maku, uzupełniając papilotki prawie po brzegi.
  6. Piecz ok 15 minut. Po upieczeniu ostudź i posmaruj konfiturą pomarańczową.
  7. Podawaj udekorowane rozmarynem i żurawiną.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY