Mini burgerki w marynacie Galbi BBQ O’Food Deliciousplace

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 32

Brak głosów do tej pory.

Deliciousplace.pl przygotowała świetną propozycję, którą z pewnością możecie wykorzystać na przyjęcie dla gości. Mini burgerki z dodatkiem autentycznej koreańskiej marynaty do mięsa wieprzowego galbi O’Food.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki (na 10 szt.):

Na 10 bułeczek:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml lekko ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • pół jajka i 1 łyżka mleka po posmarowania
  • 2 łyżki sezamu do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki z odważonej mąki i wlej ciepłe mleko. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
  2. Po tym czasie dodaj do zaczynu przesianą mąkę, sól, jajko, łyżkę cukru i miękkie masło. Zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj je 5 minut i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz.
  3. Z ciasta uformuj 10 bułeczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut do podrośnięcia, następnie posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170℃ ok. 9 minut.

Burgery:

  1. Mięso dopraw marynatą galbi, solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj 10 kotlecików. Smaż kotleciki na oleju, aż się zrumienią, przewróć na drugą stronę i połóż na każdym po plasterku sera. Smaż jeszcze minutę.
  2. Bułeczki przekrój na pół. Wewnętrzne strony smaruj salsą warzywną, kładź porwane listki sałaty, kotleciki oraz po dwa plasterki ogórka. Przykryj wierzchami bułeczek i wbij patyczki burgerowe.

TIP: Możesz użyć gotowych bułeczek.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY