Mini burgerki w marynacie Galbi BBQ O’Food Deliciousplace
Deliciousplace.pl przygotowała świetną propozycję, którą z pewnością możecie wykorzystać na przyjęcie dla gości. Mini burgerki z dodatkiem autentycznej koreańskiej marynaty do mięsa wieprzowego galbi O’Food.
SKŁADNIKI
Składniki (na 10 szt.):
- Słoik Salsy warzywnej Casa de Mexico
- 3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego galbi BBQ O’Food
- 5-6 liści sałaty rzymskiej mini
- pół ogórka szklarniowego
- 2 łyżki oleju
- 10 małych plasterków sera mimolette
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- sól, pieprz
Na 10 bułeczek:
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml lekko ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- pół jajka i 1 łyżka mleka po posmarowania
- 2 łyżki sezamu do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki z odważonej mąki i wlej ciepłe mleko. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie dodaj do zaczynu przesianą mąkę, sól, jajko, łyżkę cukru i miękkie masło. Zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj je 5 minut i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz.
- Z ciasta uformuj 10 bułeczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut do podrośnięcia, następnie posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170℃ ok. 9 minut.
Burgery:
- Mięso dopraw marynatą galbi, solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj 10 kotlecików. Smaż kotleciki na oleju, aż się zrumienią, przewróć na drugą stronę i połóż na każdym po plasterku sera. Smaż jeszcze minutę.
- Bułeczki przekrój na pół. Wewnętrzne strony smaruj salsą warzywną, kładź porwane listki sałaty, kotleciki oraz po dwa plasterki ogórka. Przykryj wierzchami bułeczek i wbij patyczki burgerowe.
TIP: Możesz użyć gotowych bułeczek.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY