Mini bezy z konfiturą jeżynową Darbo

Lubicie proste i zarazem bardzo efektowne desery? Jeśli tak, to spróbujcie naszej propozycji na mini bezy z konfiturą z jeżyn i czarnej porzeczki. Słodki smak idealnie przełamany lekko kwaśną konfiturą, z pewnością przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi. Przepis powstał przy współpracy z Flymetotehspoon.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

1,5h

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na bezy (ok. 10-12 bez):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
  2. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, każdorazowo czekając około 30-60 sekund, aż całkiem się rozpuści.
  3. Kiedy ubite białka staną się gęste i błyszczące – dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko kilkanaście sekund do połączenia się składników.
  4. Piekarnik rozgrzej do 100 stopni (góra dół).
  5. Masę przełóż do rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij bezowe gniazdka.
  6. Piecz około 1 h 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy na minimum 30 minut.
  7. Podawaj z konfiturą z jeżyn i czarnej porzeczki, gałązkami rozmarynu oraz suszoną żurawiną.
  • Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY