Mini bezy z konfiturą jeżynową Darbo
Lubicie proste i zarazem bardzo efektowne desery? Jeśli tak, to spróbujcie naszej propozycji na mini bezy z konfiturą z jeżyn i czarnej porzeczki. Słodki smak idealnie przełamany lekko kwaśną konfiturą, z pewnością przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi. Przepis powstał przy współpracy z Flymetotehspoon.
SKŁADNIKI
Składniki na bezy (ok. 10-12 bez):
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 125 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 100 g konfitury z jeżyn i czarnej porzeczki Darbo
- Rozmaryn i świeża żurawina lub jeżyny do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, każdorazowo czekając około 30-60 sekund, aż całkiem się rozpuści.
- Kiedy ubite białka staną się gęste i błyszczące – dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko kilkanaście sekund do połączenia się składników.
- Piekarnik rozgrzej do 100 stopni (góra dół).
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij bezowe gniazdka.
- Piecz około 1 h 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy na minimum 30 minut.
- Podawaj z konfiturą z jeżyn i czarnej porzeczki, gałązkami rozmarynu oraz suszoną żurawiną.
- Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY