Migdałowe ciasteczka z quinoa z lukrem z mango Yummy_fotografia_kulinarna

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 39

Brak głosów do tej pory.

Sezon na przetwory owocowe trwa w najlepsze. Wiecie, że możecie przygotować dżem bez żelatyny? Wystarczy, że użyjecie Agar agar od Quality Food – naturalnej substancji żelującej. Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasteczka:

Lukier:

  • Kilka łyżek Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF
  • 150 gramów cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Migdały zmiel w blenderze. Nie musi to być forma mąki, mogą zostać grudki.
  2. Komosę wypłucz w zimnej wodzie, zalej 1 szklanką zimnej wody i doprowadź ją do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
  3. Do mąki/ migdałów dodaj ugotowaną komosę, syrop klonowy, proszek do pieczenia, pulpę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
  4. Masę na ciasteczka rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ciasteczka ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią.
  6. Przygotuj lukier, łącząc pulpę z cukrem pudrem. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj cukru, zbyt gęsty – pulpy z mango.
  7. Upieczone i wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem. Gdy zastygnie, posyp ciasteczka pokruszonymi migdałami, udekoruj całymi migdałami i listkami mięty.

TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj np. do mango lassi.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY