Migdałowe ciasteczka z quinoa z lukrem z mango Yummy_fotografia_kulinarna
Miej te produkty w szafce zawsze, a żaden niespodziewany gość Cię nie zaskoczy. Yummy_fotografia_kulinarna przychodzi z przepisem na chrupiące ciasteczka. Przepis wykonacie bardzo szybko z kilku bazowych składników takich jak quinoa, pulpa mango, migdały.
SKŁADNIKI
Ciasteczka:
- 1/4 szklanki Quinoi komosy ryżowej białej QF
- 1/4 szklanki Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF
- 2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Migdały do posypania ciasteczek
- Mięta
Lukier:
- Kilka łyżek Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF
- 150 gramów cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Migdały zmiel w blenderze. Nie musi to być forma mąki, mogą zostać grudki.
- Komosę wypłucz w zimnej wodzie, zalej 1 szklanką zimnej wody i doprowadź ją do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
- Do mąki/ migdałów dodaj ugotowaną komosę, syrop klonowy, proszek do pieczenia, pulpę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Masę na ciasteczka rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ciasteczka ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią.
- Przygotuj lukier, łącząc pulpę z cukrem pudrem. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj cukru, zbyt gęsty – pulpy z mango.
- Upieczone i wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem. Gdy zastygnie, posyp ciasteczka pokruszonymi migdałami, udekoruj całymi migdałami i listkami mięty.
TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj np. do mango lassi.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY