Migdałowe ciasteczka z quinoa z lukrem z mango Yummy_fotografia_kulinarna

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 40

Brak głosów do tej pory.

Miej te produkty w szafce zawsze, a żaden niespodziewany gość Cię nie zaskoczy. Yummy_fotografia_kulinarna przychodzi z przepisem na chrupiące ciasteczka. Przepis wykonacie bardzo szybko z kilku bazowych składników takich jak quinoa, pulpa mango, migdały.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasteczka:

Lukier:

  • Kilka łyżek Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF
  • 150 gramów cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Migdały zmiel w blenderze. Nie musi to być forma mąki, mogą zostać grudki.
  2. Komosę wypłucz w zimnej wodzie, zalej 1 szklanką zimnej wody i doprowadź ją do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
  3. Do mąki/ migdałów dodaj ugotowaną komosę, syrop klonowy, proszek do pieczenia, pulpę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
  4. Masę na ciasteczka rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ciasteczka ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią.
  6. Przygotuj lukier, łącząc pulpę z cukrem pudrem. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj cukru, zbyt gęsty – pulpy z mango.
  7. Upieczone i wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem. Gdy zastygnie, posyp ciasteczka pokruszonymi migdałami, udekoruj całymi migdałami i listkami mięty.

TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj np. do mango lassi.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY