Makaron z pastą red curry
Szybkie curry, które smakuje jak z tajskiej restauracji. Makaron ryżowy i delikatne mięso kurczaka łączą się w aromatycznym sosie w zaledwie 25 minut.
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania Makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego KARA 16–19%
- 2 łyżki Pasty curry czerwone House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 200 g podudzia z kurczaka, drobno pokrojonego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2–3 ząbki czosnku, posiekane
- garść dymki, posiekanej
- garść kolendry, posiekanej
- 2 łyżki tajskiej bazylii, posiekanej
- 1 limonka (sok i skórka)
- 3–4 łyżki oleju
- sól, pieprz, płatki chili – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka dopraw solą, pieprzem, płatkami chili i otartą skórką z limonki. Podsmaż na oleju na rumiano i odstaw.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pastę curry i smaż chwilę, Następnie dolej połowę mleczka kokosowego i gotuj 4–5 minut. Wlej resztę mleczka, dodaj kurczaka i kolendrę, gotuj do miękkości. Dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki.
- Makaron przygotuj według instrukcji, dodaj do sosu i wymieszaj. Podawaj posypane tajską bazylią i dymką.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY