Makaron udon z sosem Nanami chili
Udon to sprężysty, japoński makaron, który doskonale współpracy z bulionami, daniami w stylu azjatyckim oraz potrawami z naszej rodzimej kuchni. Podany w towarzystwie chrupiących warzyw oraz gęstego sosu Nanami chili na bazie aromatycznych, azjatyckich składników stanowi doskonały pomysł na smakowity obiad! Przepis powstał we współpracy z influencerem Flymetothespoon.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu udon
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka pasty Nanami chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 szalotka drobno posiekana
- ½ czerwonej papryki pokrojona w słupki
- ½ cukinii pokrojona w półplasterki
- 150 g boczniaków pokrojonych w słupki
- ½ małego batata pokrojonego w słupki
Do podania:
- ½ szklanki orzechów nerkowca uprażonych
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W miseczce wymieszaj czosnek, 1 łyżkę oleju sezamowego, ocet, sos sojowy, pastę Nanami chili oraz mąkę ziemniaczaną.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pozostaw wodę.
- W woku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, a następnie dodaj szalotkę, paprykę, cukinię, boczniaki oraz batata. Smaż przez 3-4 minuty.
- Do woka wlej wcześniej przygotowany sos oraz ½ szklanki wody z przygotowywania makaronu. Wymieszaj całość, a w razie potrzeby dodaj więcej wody Następnie dodaj makaron i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Danie wyłóż na talerze i posyp orzechami oraz szczypiorkiem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY