Łosoś z zielonymi warzywami Praktykulinarni

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 100

Brak głosów do tej pory.

Odkryj magię japońskich smaków z naszym przepisem na marynowanego łososia z warzywami! Dzięki produktom S&B i Yamasa Twoje potrawy nabiorą nowego, wyjątkowego smaku. Marynata z sosu sojowego Yamasa, pasty Wasabi S&B, świeżego imbiru i miodu idealnie wkomponuje się w delikatne mięso łososia, nadając mu niepowtarzalny aromat. Dodatkowo, czarny sezam House of Asia doda nutkę oryginalności i zapewni niezwykłe wrażenia smakowe. Przygotowanie potrawy jest proste i zajmuje zaledwie 25 minut. Za przepis dziękujemy od Praktykulinarni.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

25 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki Czarnego sezamu House of Asia
  • 4 x 100 g łososia atlantyckiego
  • 1 szt. (500 g) brokułu
  • 250 g groszku cukrowego
  • 250 g drobnych szparagów lub dużych przeciętych wzdłuż na pół
  • Olej 1 łyżka

Marynata:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w sporej misce, ułóż kawałki łososia i odstaw na co najmniej pół godziny. W trakcie marynowania obróć 2-3 razy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Brokuł podziel na niewielkie różyczki. Opłucz groszek i szparagi. Jeśli wykorzystujesz duże szparagi, odetnij twardą końcówkę (2-3 cm) i przetnij łodygi wzdłuż na pół).
  3. Wszystkie warzywa umieść w koszyczku do gotowania na parze. Jeśli nie masz specjalnego garnka, wykorzystaj duży durszlak, który umieścisz nad garnkiem z wodą.
  4. Blachę natłuść olejem, ułóż rybę skóra do dołu i piecz przez ok. 12-14 minut, w zależności od grubości kawałków. Podczas pieczenia smaruj pozostała marynatą.
  5. W tym czasie ugotuj warzywa. Już po 10 minutach sprawdź, czy są gotowe. Choć przy tej ilości warzyw w jednym koszyczku, raczej trzeba będzie wydłużyć czas do 12-14 minut.
  6. Przełóż warzywa do talerzy. Na wierzchu ułóż upieczonego łososia.
  7. Polej sosem z sosu sojowego i miodu (opcjonalnie) i posyp sezamem. Do dania możesz podać ryż.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY