Kurczak satay w sosie orzechowym Ros Thai Thai Fly me to the spoon

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 4

Brak głosów do tej pory.

Kurczak satay to prawdziwy grillowy hit! Idealnie smakuje z sosem orzechowym od Ros Thai Thai. Koniecznie musicie sprawdzić nasz przepis. Do dzieła!

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 100 ml mleczka kokosoweg light 11% UHT 200ml Kara
  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z łyżką oleju, mleczkiem kokosowym i zamarynuj mięso, odstaw na 15 minut. Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso na rumiany kolor, w między czasie smaruj je pozostałym z marynaty sosem przy pomocą pędzelka.
  3. Sos do sataya przelej do miseczek i podawaj z gotowymi szaszłykami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY