Kruche ciasteczka z mango curd Waffle.plantation

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 67

Brak głosów do tej pory.

Kruche ciasteczka z mango curd, to idealna propozycja na zbliżającą się Wielkanoc. Są proste w przygotowaniu, ale bardzo efektowne i co najważniejsze — pyszne! Mango curd z naszej pulpy mango to niezwykłe połączenie z kruchymi ciasteczkami, których sekretem jest dodatek skondensowanego mleczka kokosowego. Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.

Ilość porcji

Liczba porcji

5

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min + 15 min pieczenia

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na ok. 20 ciasteczek:

Składniki na mango curd:

 

Dodatkowo:

cukier puder (lub zmielony erytrytol) do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski przełóż mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko i mleczko skondensowane. Zagnieć całość na jednolitą masę. Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 min.
  2. W międzyczasie przygotuj mango curd – w miseczce wymieszaj wszystkie składniki kremu poza masłem. Podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj, aż do zgęstnienia mango curd. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej, po chwili dodaj masło i szybko wymieszaj, aż do powstania jednolitego kremu.
  3. Schłodzone ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, na papierze do pieczenia posypanym mąką. Wykrój ciasteczka foremką w kształcie jajka. W połowie ciasteczek zrób dodatkowe, okrągłe dziurki na środku. Piecz ciasteczka ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
  4. Po wystudzeniu połowę ciastek posmaruj kremem mango, a ciastka z wyciętymi otworami posyp cukrem pudrem.
  5. Posmarowane ciastka przykryj połówkami z wyciętym otworem. Tak powstaną piękne ciastka-jajka.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY