Kotlet w panierce panko faszerowany jajkiem i grzybami shiitake
Nasz szef kuchni ma dla Was patent na odmianę zwykłych kotletów mielonych. Jeśli nafaszerujesz je całym jajkiem i obtoczysz w chrupiącej panierce panko, stworzysz danie niezwykłe. A jeśli dodatkowo połączysz je z kremowym sosem na bazie grzybów shiitake i mleczka kokosowego, każdy poczęstowany gość będzie błagał, abyś zdradził mu ten przepis.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2 posiekane ząbki
- 100 g panierki panko
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Mąka pszenna do panierowania
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sos:
- 200 g sosu z grzybów shiitake
- 200 ml mleczka koksowego 16-19 %
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cztery jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
- Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
- Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.
- Gotowe kotlety podawaj z sosem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY