Kotlet w panierce panko faszerowany jajkiem i grzybami shiitake

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Nasz szef kuchni ma dla Was patent na odmianę zwykłych kotletów mielonych. Jeśli nafaszerujesz je całym jajkiem i obtoczysz w chrupiącej panierce panko, stworzysz danie niezwykłe. A jeśli dodatkowo połączysz je z kremowym sosem na bazie grzybów shiitake i mleczka kokosowego, każdy poczęstowany gość będzie błagał, abyś zdradził mu ten przepis.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2 posiekane ząbki
  • 100 g panierki panko
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula
  • 5 jajek
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sos:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cztery jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
  3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.
  5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY