Kotleciki z quinoa

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Przepyszne kotleciki z dodatkiem niezastąpionej quinoi, która jest jednym z superfoodów – produktów żywnościowych o licznych wartościach odżywczych, świetnie sprawdzą się jako pożywny obiad lub dodatek do burgera. Do dzieła!

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 minut

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 łyżka nasion chia zmielonych
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku
  • 1/3 cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 pęczku szczypiorku drobno pokrojonego
  • 1 marchew starta na tarce
  • 1 łyżka mąki z amarantusa
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. W misce wymieszaj komosę ryżową, nasiona chia oraz wodę.
3. Dodaj cukinię, szczypiorek, marchew, czosnek, sól oraz czarnuszkę. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Z tak powstałej masy uformuj kotleciki, a następnie obtocz w mące z amarantusa.
5. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż kotleciki z dwóch stron do zarumienienia.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY