Kotleciki z quinoa
Przepyszne kotleciki z dodatkiem niezastąpionej quinoi, która jest jednym z superfoodów – produktów żywnościowych o licznych wartościach odżywczych, świetnie sprawdzą się jako pożywny obiad lub dodatek do burgera. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 łyżka nasion chia zmielonych
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- 1/3 cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 1/2 pęczku szczypiorku drobno pokrojonego
- 1 marchew starta na tarce
- 1 łyżka mąki z amarantusa
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. W misce wymieszaj komosę ryżową, nasiona chia oraz wodę.
3. Dodaj cukinię, szczypiorek, marchew, czosnek, sól oraz czarnuszkę. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Z tak powstałej masy uformuj kotleciki, a następnie obtocz w mące z amarantusa.
5. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż kotleciki z dwóch stron do zarumienienia.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY