Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry Kanokwan

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 38

Brak głosów do tej pory.

Wiecie, że pasta curry idealnie komponuje się z kopytkami i kurczakiem. Wypróbujcie przepis naszego Szefa Kuchni, zajmie Wam to tylko 15 minut.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 50 g Pasty curry żółtej Kanokwan
  • 400 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
  • 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1drobno posiekany ząbek czosnku
  • 400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • 400 g drobno pokrojonego mięsa z podudzia kurczaka
  • 50 g kurek
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebulę pokrojoną w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i się nie kleić, a jeśli tak jest, dodaj więcej mąki pszennej.
  2. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj wałeczki i pokrój nożem na kształt kopytek.
  3. Następnie kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka przelej zimną wodą i osusz.
  4. Do rondelka wlej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, następnie wlej mleczko kokosowe, całość wymieszaj, zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  5. Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, po chwili dodaj kurki z kopytkami i smaż na rumiany kolor, pod koniec dodaj sos i całość wymieszaj. Podawaj z kolendrą

TIP: Można użyć gotowych kopytek i podać z naszymi sosami.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY