Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry Kanokwan
SKŁADNIKI
- 50 g Pasty curry żółtej Kanokwan
- 400 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
- 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1drobno posiekany ząbek czosnku
- 400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
- 400 g drobno pokrojonego mięsa z podudzia kurczaka
- 50 g kurek
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebulę pokrojoną w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i się nie kleić, a jeśli tak jest, dodaj więcej mąki pszennej.
- Ciasto podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj wałeczki i pokrój nożem na kształt kopytek.
- Następnie kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka przelej zimną wodą i osusz.
- Do rondelka wlej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, następnie wlej mleczko kokosowe, całość wymieszaj, zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
- Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, po chwili dodaj kurki z kopytkami i smaż na rumiany kolor, pod koniec dodaj sos i całość wymieszaj. Podawaj z kolendrą
TIP: Można użyć gotowych kopytek i podać z naszymi sosami.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY