Kokosowy sernik z marakują

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 6

Brak głosów do tej pory.

Razem z Mientablog przygotowaliśmy dla Was pyszny przepis na świąteczny sernik, który oczaruje Twoich gości. Kruchy spód a na nim masa serowa z dodatkiem naszej pulpy z marakui zadowoli każde podniebienie.

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Masa serowa:

  • 80 ml pulpy z marakui QF
  • 500 g mielonego twarogu na sernik
  • 80 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • Puszka mleczka kokosowego BIO 17-19%  (przed użyciem schładzamy je w lodówce około 2 godziny)
  • 3-4 łyżki pulpy z marakui
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj masło, żółtko, jogurt i zagnieć na gładkie ciasto.
  2. Podziel je na 2 części (około 20 i 80%). Większą częścią wyłóż formę do tarty (o średnicy około 21 cm), nakłuj widelcem i schłodź je w lodówce. Z mniejszej części wytnij ciasteczka do ozdoby ciasta (np. zimowe śnieżynki).
  3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstaw do przestudzenia.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  5. Twaróg zmiksuj z jajkami i pulpą z marakui (można przetrzeć ją przez sito, by była gładka, ale można dodać również z pestkami).
  6. Dodaj roztopioną czekoladę  z masłem i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników. Masę przełóż na ciasto, a wierzch ozdób ciasteczkami.
  7. Całość piecz około 45-50 minut w 180 stopniach i odstaw do ostudzenia.
  8. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę zmiksuj, aby nie było grudek. Dodaj cukier puder i miksuj 5 minut na największych obrotach. Gotową masę rozsmaruj na cieście i udekoruj pulpą z marakui.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY