Kokosowo-limonkowy sernik na zimno z agar agar

Specjalnie dla Was nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk, przygotował na sernik na zimno, na kruchym spodzie, z orzeźwiającymi limonkami. W przepisie został użyty agar agar czyli naturalna substancja żelująca.

Ilość porcji

Liczba porcji

8

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Spód:

  • 150 g kruchych ciastek (herbatników)
  • 100 g masła

Masa serowa:

Do dekoracji:

  • 3-4 limonki
  • odrobiona cukru brązowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło i kruche ciastka włóż do blendera i zmiksuj. Następnie przełóż do formy 24 cm i równomiernie rozłóż, dobrze dociśnij i wstaw do lodówki.
  2. Zagotuj mleczko kokosowe z cukrem i agar-agar cały czas mieszając. Zostaw do wystudzenia, do uzyskania temperatury pokojowej.
  3. Do miski przełóż ser i powoli wlej wystudzone mleczko. Masę kokosowo-serową wylej na zastygnięty spód i  wstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
  4. Limonki pokrój w cienkie plasterki, posyp cukrem brązowym i ułóż na wierzch sernika jako dekorację.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY