Kiełbaski w sosie musztardowym Praktykulinarni
Soczyste kiełbaski w kremowym sosie musztardowym z dodatkiem ziemniaków i jabłek to propozycja na sycący i pełen aromatów posiłek. Pieczone w piekarniku lub smażone na patelni – wybór należy do Ciebie! Gotowe w 30 minut! Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.
SKŁADNIKI
- 3 łyżeczki Musztardy Maille Dijon
- 800 g ziemniaków ugotowanych, pokrojonych na dość duże kawałki
- 8 sztuk kiełbasek, frankfurterek lub roślinny odpowiednik
- 2 małe cebule pokrojone na cienkie piórka
- 4 średnie jabłka pokrojone na ósemki
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki estragonu suszony
- 1 łyżka oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sposób przygotowania w piekarniku:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół), naczynie do zapiekania natłuść, wrzuć ziemniaki, kiełbaski, cebulę i jabłka. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
2. Śmietankę wymieszaj z musztardą i estragonem. Wlej do zapiekanki. Piecz jeszcze 5 minut.
Sposób przygotowania na patelni:
1. Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę, wrzuć kiełbaski i cebulę, przyrumień przez minutę, dodaj ziemniaki, smaż razem przez 3 minuty, wrzuć jabłka. Smaż przez 4 minuty.
2. Wlej śmietankę z musztardą i estragonem. Wymieszaj, podgrzej razem przez 2 minuty.