Grillowany stek w glazurze bulgogi O’Food
Razem z Arturem kuchniabułki zapraszamy Was na grilla w koreańskim stylu. Dlaczego w koreańskim? Ano dlatego, że do stworzenia tego dania Artur wybrał marynatę bulgogi BBQ o słodko-pikantnym smaku. Zobaczcie, co z niej przygotował.
SKŁADNIKI
Stek wołowy:
- Marynata do mięsa wołowego Bulgogi O’Food – do glazurowania
- 2 x 250 g Rostbef
- 1/2 łyżeczki soli
- Pieprz – do smaku
Azjatycki Colesław:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki octu ryżowego House of Asia
- Biały sezam House of Asia
- 1 malutka sztuka czerwonej kapusty
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli lub harissa
- Frytki z pietruszki:
- 2 duże pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól/pieprz – do smaku
Do dekoracji biały sezam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kapustę cienko poszatkuj i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby zmiękła.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, miód i papryczkę chilli. Zalej kapustę, wymieszaj i colesław gotowy.
- Pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na kształt frytek. Dopraw olejem, solą i pieprzem. Wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 200*C.
- Frytki piecz najpierw 15 minut bez termoobiegu, a następnie kolejne 15 minut z termoobiegiem.
- Mięso musi być w temperaturze pokojowej. Posmaruj steki olejem rzepakowym.
- Patelnię z grubym dnem rozgrzej do bardzo wysokiej temperatury (aż będzie leciał dymek) i wkładamy steki.
- Steki smaż ok. 3 minut z pierwszej strony. Mięso przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
- W tym czasie zarumienioną stronę smaruj marynatą do mięsa wołowego Bulgogi O’Food.
- Mięso przełóż z powrotem na pierwszą stronę na minutę (drugą stronę znów posmaruj marynatą O’Food).
- Steki ściągnij z patelni i daj im odpocząć ok 5 minut. Pokrój w paski, przełóż na talerz, dopraw solą oraz pieprzem i udekoruj sezamem.
- Steki podawaj z wcześniej przygotowanym colesławem i frytkami. Smacznego!
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY