Greckie ciasto arbuzowe

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 4

Brak głosów do tej pory.

Jedliście kiedyś arbuzowe ciasto? My już tak! Poznaj przepis na wegańskie, pełne smaku arbuzowe ciasto z dodatkiem greckiej oliwy, sezamu i syropu klonowego.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 120 ml Oliwa z Oliwek Extra Virgin Gaea
  • 150 g białego sezamu
  • 1 kg arbuza, obranego i pozbawionego pestek.
  • 250 g przesianej mąki
  • 150 g cukier do wypieków
  • 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 ml jogurtu wegańskiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Umieść arbuza w misce i rozdrobnij go ręcznie na małe kawałki. Odlej płyny, a następnie dodaj syrop klonowy, cukier, mąkę, orzechy, cynamon i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite.
  2. Okrągłe lub prostokątne płytkie naczynie do pieczenia skrop połową oliwy i posyp po całości połową sezamu.
  3. Rozprowadź ciasto na sezam, dociskając je dłońmi. Posyp pozostałym sezamem i skrop oliwą.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.
  5. Upieczone ciasto pokrój i podawaj z kleksem wegańskiego jogurtu.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY