Greckie ciasto arbuzowe
SKŁADNIKI
- 120 ml Oliwa z Oliwek Extra Virgin Gaea
- 150 g białego sezamu
- 1 kg arbuza, obranego i pozbawionego pestek.
- 250 g przesianej mąki
- 150 g cukier do wypieków
- 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 ml jogurtu wegańskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umieść arbuza w misce i rozdrobnij go ręcznie na małe kawałki. Odlej płyny, a następnie dodaj syrop klonowy, cukier, mąkę, orzechy, cynamon i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite.
- Okrągłe lub prostokątne płytkie naczynie do pieczenia skrop połową oliwy i posyp po całości połową sezamu.
- Rozprowadź ciasto na sezam, dociskając je dłońmi. Posyp pozostałym sezamem i skrop oliwą.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.
- Upieczone ciasto pokrój i podawaj z kleksem wegańskiego jogurtu.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY