Futomaki sushi z łososiem, awokado i pastą wasabi

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Chcesz zaskoczyć swoich znajomych i przygotować dla nich nietypowe danie? Wypróbuj przepis od Flymetothespoon na domowe sushi! Porcja łososia, awokado i szparagów, zawinięta w zgrabne roleczki z pewnością zachwyci nawet najbardziej wykwintne podniebienia. Smak sushi zaostrzy niezastąpiona pasta wasabi S&B.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

40 MIN.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Do ryżu:

Dodatkowo:

  • 4 liście nori
  • 43 g pasty wasabi
  • 150 g świeżego łososia pokrojonego w cienkie paski
  • 125 g serka kremowego
  • 3 zielone szparagi lub ½ ogórka pokrojone w paski
  • ½ małej marchewki pokrojonej w paski
  • ½ awokado pokrojonego w paski

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ryż dokładnie przepłucz kilka razy w misce, każdorazowo wylewając wodę. Następnie zalej ryż 320 ml wody, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek folią aluminiową i pokrywką i paruj tak przez 20 minut.
  2. Ocet podgrzej, a następnie rozpuść w nim cukier i sól. Ryz po ugotowaniu wyłóż na deskę, żeby odparował. Polej zalewą, wymieszaj i ostudź.. W międzyczasie pokrój łososia i warzywa.
  3. Na macie do sushi połóż listek nori (chropowatą powierzchnią do góry). Ułóż na nim zwilżonymi palcami ryż, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na górze. Nie dociskaj ryżu, tylko delikatnie go rozprowadź. Następnie, około 1 cm od dolnej krawędzi listka, rozsmaruj kremowy serek. Następnie wyciśnij pastę wasabi i ułóż paski dodatków: łososia, awokado, szparagi i marchewkę.
  4. Zwijaj rolki sushi od dolnej strony, korzystając przy tym z matki. Zwijaj całość do momentu, aż matka obejmie wszystkie dodatki. Całość dociśnij dokładnie palcami od spodu przez matkę. Odsłoń jej górną część i zawijaj ciaśniej, po czym znowu dociśnij, aż zawiniesz całą rolkę.
  5. Pokrój sushi na pół i na mniejsze kawałki. Podawaj z dodatkowym wasabi, różowym imbirem oraz sosem sojowym.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY