Fresh spring rolls z warzywami, tofu i pastą Yuzu
Spróbuj wyjątkowych, wegetariańskich fresh spring rollsów z przepisu Karoliny Kos. Dzięki dodatkowi licznych warzyw i chrupiącego tofu, te tajskie roladki są bardzo pożywne, a podane w towarzystwie sosu z wykorzystaniem pasty yuzu nabierają znakomitego smaku!
SKŁADNIKI
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej wartości soli
- łyżeczka pasty Yuzu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 180 g tofu naturalnego pokrojonego w 6 plastrów
- 1 marchewka pokrojona w paski
- 6 liści sałaty rzymskiej mini
- ½ ogórka zielonego pokrojonego w paski
- ½ żółtej papryki pokrojonej w paski
- ½ pęczka szczypiorku pokrojonego w paski
- 1 papryczka chili drobno posiekana (opcjonalnie)
TIP: Wszystkie warzywa oraz szczypiorek pokrój w paski o takiej samej długości.
Do podania:
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka pasty Yuzu
- 1 łyżeczka sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj sos sojowy, pastę Yuzu, olej sezamowy oraz sok z limonki. Następnie włóż plastry tofu i marynuj przez 15-20 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż tofu i zalej całość marynatą. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem z obu stron, aż tofu się zarumieni i stanie się chrupiące.
- Przygotuj arkusze papieru ryżowego i miskę z ciepłą wodą. Weź jeden arkusz i namocz go w wodzie przez 2 sekundy, po czym połóż go na ściereczce lub desce. Ułóż liść sałaty, część warzyw oraz plasterek tofu, a następnie zawiń całość tak jak krokieta.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy z pastą yuzu, a następnie polej spring rollsy. Możesz zostawić część do maczania. Całość posyp sezamem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY