Espresso panna cotta z agar agar Waffle.plantation

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 5

Brak głosów do tej pory.

Panna Cotta to jeden z łatwiejszych deserów do wykonania, ale jego wariacji jest tyle, że wciąż zaskakuje smakiem i wyglądem. waffle.plantation przygotowała wersję z espresso i czekoladą, a do tężenia deseru wykorzystała nasz niezawodny agar agar.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min + 2h na stężenie

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 łyżeczka Agar Agar QF Quality Food
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru lub erytrytolu
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej/rozpuszczalnej lub 50 ml espresso (wówczas dać o 50 ml mniej mleka)

Polewa:

  • 50 g dowolnej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Śmietankę wymieszaj z cukrem i agarem, zagotuj. Przelej do 4 słoiczków/szklanek i odstaw do ostudzenia, możesz przełożyć do lodówki.
  2. Czekoladę wraz ze śmietaną umieść na palniku i podgrzej mieszając, aż do połączenia składników. Umieść po ok. 2-3 łyżki na każdym deserku. Odstaw — najlepiej do lodówki, aby polewa zastygła. Deserki najlepiej smakują schłodzone.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY