Dżem malinowy z agar agar

Wypróbuj nasz przepis na przepyszny dżem z malin. Dzięki użyciu agar agar zamiast żelatyny przepis jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Maliny umyj delikatnie pod bieżącą wodą maliny i osusz na sicie, a następnie przesyp do garnka o grubym dnie.
  2. Do malin dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Na koniec dodaj agar agar, a następnie doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj.
  3. Gorący dżem przelej do słoików i zakręć wieczka. Pasteryzuj przez około 10-15 minut (czas licz od momentu zagotowania wody), a następnie wyjmij na ręczniki i postaw wieczkiem do dołu. Pozostaw do wystygnięcia .
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY