Dżem malinowo-porzeczkowy z Agar agar Waffle.plantation

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 38

Brak głosów do tej pory.

Sezon na przetwory owocowe trwa w najlepsze. Wiecie, że możecie przygotować dżem bez żelatyny? Wystarczy, że użyjecie Agar agar od Quality Food – naturalnej substancji żelującej. Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na 4 niewielkie słoiczki

  • 8 g Agar Agar QF
  • 500 g malin
  • 500 g porzeczek czerwonych
  • 100 g erytrytolu lub cukru
    70 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Owoce wraz ze słodzikiem umieść w garnku i podgrzej pod przykryciem do zagotowania. Mieszaj od czasu do czasu.
  2. Po tym czasie już bez przykrycia gotuj owoce przez 30 minut (również mieszając co jakiś czas).
  3. Agar rozpuść w wodzie i wlej do owoców. Gotuj 10 minut.
  4. Przelej masę do słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
  5. Po lekkim ostygnięciu potrząśnij słoiczkami, żeby agar dobrze się wymieszał z masą owocową. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY