Dżem malinowo-porzeczkowy z Agar agar Waffle.plantation
Sezon na przetwory owocowe trwa w najlepsze. Wiecie, że możecie przygotować dżem bez żelatyny? Wystarczy, że użyjecie Agar agar od Quality Food – naturalnej substancji żelującej. Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.
SKŁADNIKI
Składniki na 4 niewielkie słoiczki
- 8 g Agar Agar QF
- 500 g malin
- 500 g porzeczek czerwonych
- 100 g erytrytolu lub cukru
70 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Owoce wraz ze słodzikiem umieść w garnku i podgrzej pod przykryciem do zagotowania. Mieszaj od czasu do czasu.
- Po tym czasie już bez przykrycia gotuj owoce przez 30 minut (również mieszając co jakiś czas).
- Agar rozpuść w wodzie i wlej do owoców. Gotuj 10 minut.
- Przelej masę do słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
- Po lekkim ostygnięciu potrząśnij słoiczkami, żeby agar dobrze się wymieszał z masą owocową. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY