Czekoladki z tapioki z galaretką mango Smukłe Widelce

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 108

Brak głosów do tej pory.

Odkryj nieziemski smak czekoladek z tapioki z galaretką mango! To pyszne połączenie delikatnej tapioki i słodkiej pulpy mango, zalane pyszną polewą czekoladową. Ten deser z pewnością zachwyci Twoje podniebienie! Aby przygotować ten wyjątkowy deser, wystarczy sięgnąć po mleczko kokosowe, tapiokę perły, żelatynę, pulpę z mango Alphonso. Zaledwie kilka kroków dzieli Cię od rozkoszowania się tym niezwykłym smakiem! Za przepis dziękujemy Smukłe widelce.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 minut + czas na stężenie

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Galaretka:

Polewa:

  • 1/3 tabliczki czekolady
  • Kilka łyżek mleka (dodaj tyle mleka by polewa miała półpłynną konsystencję)

Forma ok 20×14 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mleczko kokosowe przelej do garnka z grubym dnem, podgrzej.
  2. Wsyp tapiokę, sól oraz ksylitol lub erytrytol i zacznij gotować na małym ogniu często mieszając aż kulki staną się przeźroczyste.
  3. Po ok. 15 minutach od zagotowania mikstura powinna zgęstnieć, a tapioka stać się prawie miękka.
  4. Do żelatyny dodaj wodę, odstaw aż napęcznieje a następnie rozpuść wstawiając miskę do drugiej miski z gorąca wodą.
  5. Dodaj do tapioki rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając.
  6. Całość wlej do formy wyłożonej folią spożywczą.
  7. Odstaw do stężenia na około 30 minut.
  8. Rozpuść ponownie żelatynę, dodaj do pulpy mango i rozlej na zastygniętą tapiokę. Ponownie odstaw do stężenia na ok 1h.
  9. Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, polej pokrojone czekoladki.
  10. Przechowuj w lodówce.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY