Cytrynowe placuszki z makiem i dżemem Darbo

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Chcesz przywołać letnie smaki na swoim talerzu? To proste! Przygotuj placuszki z makiem z dodatkiem cytryny i owocowego dżemu. To idealny pomysł na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Przepis przygotowany we współpracy z Karolina Kos.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe banany
  • 150g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • sok i starta skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Cytrynę wyparz i z połowy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nałóż po łyżce ciasta. Smaży z obu stron, do zarumienienia.
  3. Placki podawaj posmarowane dżemem Darbo owoce leśne. Do tego dołóż np. świeże maliny i borówki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY